Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Για το ενδεχόμενο νέας επισιτιστικής κρίσης προειδοποιεί ο ΟΗΕ Στα ύψη οι τιμές

Οι τιμές των τροφίμων, οι οποίες τον Φεβρουάριο έφτασαν σε νέα ύψη-ρεκόρ αλλά και η αύξηση της τιμής του πετρελαίου προκαλούν όλο και μεγαλύτερη πίεση στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες και απειλούν τον πλανήτη με μία νέα διατροφική κρίση, σε συνέχεια αυτής
του 2008, προειδοποιεί ο ΟΗΕ.

Όπως επισημαίνει ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), μέσα στους τελευταίους 12 μήνες η τιμή του σιταριού αυξήθηκε στις αγορές κατά 58% και το καλαμπόκι κατά 87%, εν μέρει λόγω και της κακής σοδειάς σε μεγάλους παραγωγούς όπως ο Καναδάς και η Ρωσία.

Επιπλέον, το Φεβρουάριο ο σύνθετος δείκτης του FAO που καταρτίζεται από τις τιμές 55 αγαθών αυξήθηκε τον Φεβρουάριο για όγδοο συνεχόμενο μήνα και διαμορφώθηκε στις 236 μονάδες έναντι 230,7 τον Ιανουάριο.

Μόνο το ρύζι παραμένει σχετικά σταθερό καθώς η τιμή του αυξήθηκε κατά 6,5%. Επειδή είναι βασική τροφή για το μισό πληθυσμό του πλανήτη (περισσότερα από τρία δισεκατομμύρια ανθρώπους), «το ρύζι είναι το μόνο τρόφιμο που μας κρατά μακριά από μία επισιτιστική κρίση» υπογραμμίζει παράγοντας του FAO στον Bloomberg.

Οι υψηλές τιμές των τροφίμων ήταν ένας από τους παράγοντες που τροφοδότησαν τις ταραχές στη βόρεια Αφρική, πέρα φυσικά από τους πολιτικούς λόγους. Αιματηρές ταραχές προκάλεσε η επισιτιστική κρίση του 2008-2009 σε αφρικανικές χώρες, την νοτιοανατολική Ασία και την κεντρική Αμερική.

Παράλληλα, ο FAO επισημαίνει το κόστος για τις οικονομίες των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών από τη ραγδαία άνοδο των τιμών του πετρελαίου, που έχει ξεπεράσει τα 100 ευρώ, λόγω και της αναταραχής στη Μέση Ανατολή. Ενώ όμως από τη μία πλευρά το ακριβό πετρέλαιο αυξάνει το κόστος χρήσης των γεωργικών μηχανημάτων και την τιμή των λιπασμάτων, από την άλλη πλευρά κάνει πιο ελκυστικές για τους γεωργούς τις καλλιέργειες φυτών για παραγωγή βιοκαυσίμων.

Με τις τιμές να είναι ήδη στα ύψη, την κλιματική παραγωγή να μειώνει τις σοδειές και την ζήτηση για δημητριακά και γεωργικά προϊόντα να αυξάνεται σταθερά εξαιτίας και της αύξησης του πληθυσμού του πλανήτη, οι παράγοντες του FAO δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι. Για την ώρα δεν υπάρχει κρίση ανάλογη με αυτή του 2008-2009 αλλά εφιστούν την προσοχή στο ότι αν η σοδειά του 2011 δεν είναι καλή, η επόμενη χρονιά, το 2012, θα είναι δυσκολότερη.


ΠΗΓΗ http://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου