Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Αλβανία: Το ελληνικό πρόγραμμα για έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θάλασσα του Ιουνίου

Η Ελλάδα έχει ανακοινώσει ένα πρόγραμμα έρευνας πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ιόνιο Πέλαγος, στην θαλάσσια περιοχή της Κέρκυρας, ανοικτά των αλβανικών ακτών. Το πρακτορείο ειδήσεων ‘Φωνή της Αμερικής’ σε αναφορά του, ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με το.....
πρόγραμμα, την έρευνα θα αναλάβει- το επόμενο έτος- μια διεθνής εταιρεία, στη θαλάσσια αυτή περιοχή.
Στο μεταξύ η Ελλάδα και η Αλβανία δε έχουν ακόμη καταλήξει σε συμφωνία για την διευθέτηση των χωρικών υδάτων μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με πηγές των μέσων ενημέρωσης που αναφέρονται σε πληροφορίες από το ελληνικό υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το ερευνητικό πρόγραμμα για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, θα πραγματοποιηθεί το επόμενο έτος από διεθνείς εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτόν, στην αναφερόμενη θαλάσσια περιοχή.

Η έρευνα, σύμφωνα με την ελληνική εφημερίδα ‘Το Βήμα’ θα γίνει με την αρχή της μέσης γραμμής ή της ίσης απόστασης, από τα εδάφη των συγκεκριμένων χωρών, ρύθμιση με την οποία καθορίζονται τα χωρικά ύδατα της περιοχής του Ιονίου πελάγους.

Οι δημοσιογραφικές πηγές υποστηρίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα συμμετάσχει στο κόστος για τις σεισμικές μελέτες.

Σύμφωνα με την πιο πάνω, αναφερόμενη ελληνική εφημερίδα, η ελληνική κυβέρνηση έχει ως στόχο να διερευνήσει την γεωλογική σύσταση του υποθαλάσσιου χώρου και τις πιθανότητες ύπαρξης πετρελαίου, ώστε να το 2012 θα ξεκινήσει μια σειρά παραχωρήσεων σε θαλάσσιες περιοχές.

Η σκέψη προς την κατεύθυνση αυτή έρχεται κατόπιν μιας σειράς μεταρρυθμίσεων που αφορούν τις ιδιωτικοποιήσεις και τις παραχωρήσεις που η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου πρόσφατα ανακοίνωσε για το μετριασμό των επιπτώσεων της σοβαρής οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα.

Στο μεταξύ η Ελλάδα και η Αλβανία δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συμφωνία για τα χωρικά ύδατα μεταξύ των δύο χωρών.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας ανέτρεψε τον Απρίλιο του 2010 μια συμφωνία που υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών στα τέλη του Απριλίου του 2009, στα Τίρανα.

Η συνθήκη που είχε τίτλο « Οριοθέτηση των χωρικών υδάτων , της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων περιοχών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», είχε σύμφωνα με το αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο σοβαρές ελλείψεις ως προς το περιεχόμενο και ήταν σε αντίθεση με ορισμένα άρθρα του Συντάγματος της Σκιπταρίας -Αλβανίας- (Kushtetutën Shqiptare).
http://www.echedoros-a.gr/

 http://ksipnistere.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου