Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

«Παιδιά; Αργότερα! Ίσως» - «Η αβεβαιότητα και ο φόβος επισκιάζουν τον οικογενειακό προγραμματισμό στην Ελλάδα»

«Παιδιά; Αργότερα! Ίσως» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ του Spiegel Online για την Ελλnewscode.grάδα. Ο υπότιτλος « Η αβεβαιότητα και ο φόβος επισκιάζουν τον οικογενειακό προγραμματισμό στην Ελλάδα» δίνει και την απάντηση στο γεγονός ότι οι Ελληνες δεν κάνουν παιδιά.

Μία ολόκληρη γενιά Ελλήνων ηλικίας 30 με 40 ετών αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα όσον αφορά τον οικογενειακό προγραμματισμό.
Δημοσιονομική κρίση, ανεργία και φόβος για το μέλλον αποτελούν λόγους που δυσχεραίνουν την απόκτηση απογόνων, αναφέρει το ρεπορτάζ.

Η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση πανευρωπαϊκά στις εκτρώσεις, καθώς πριν από 10 χρόνια ο αριθμός τους έφτανε τις 200.000 σε πληθυσμό 11 εκατομμυρίων περίπου.

Υπολογίζεται μάλιστα και «παγκόσμιο ρεκόρ», με 140 διακοπές κύησης ανά 1000 Ελληνίδες, ενώ πλέον ο αριθμός τους υπολογίζεται σε 300.000 ετησίως, αν και δεν υπάρχουν ασφαλή στατιστικά στοιχεία.

Το Spiegel τονίζει επίσης πως δεν υπάρχει  στήριξη από την πλευρά του κράτους, καθώς στα πλαίσια των περικοπών μειώνονται συνεχώς οι θέσεις σε βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς και ηπιαγωγεία.

Τα στατιστικά δείχνουν ότι και οι Ελληνίδες μεταθέτουν τη μητρότητα, καθώς το 1975 γεννούσαν το πρώτο τους παιδί σε ηλικία κατά μέσο όρο 25,9 ετών, ενώ το 2009 στα 31,1. Το φετινό ποσοστό των γεννήσεων αναμένεται να κυμανθεί στο 1,38. Όσον αφορά τις παροχές στις νέες μητέρες, χορηγείται 17 εβδομάδες επίδομα και μέχρι 6 μήνες άδεια μητρότητας. Τα επιδόματα για τα παιδιά είναι πάρα πολύ χαμηλά: 8,22 ευρώ για το πρώτο παιδί, 24,65 ευρώ για τα δύο.

Ανασταλτικό παράγοντα για τη δημιουργία οικογένειας θεωρούν οι ειδικοί τις σημερινές συνθήκες, που διαμόρφωσαν τη «Γενιά των 700 ευρώ», όπου ένα σημαντικό ποσοστό των Ελλήνων νεαρής ηλικίας, αν και διαθέτει πανεπιστημιακή μόρφωση, δεν έχει προοπτικές για το μέλλον, καθώς καταλήγει σε δουλειές μερικής απασχόλησης και αναγκάζεται να μένει στο πατρικό του σπίτι και μετά το 30ο έτος της ηλικίας του, προκειμένου να τα βγάλει πέρα Οικονομικά. Το ποσοστό ανεργίας στις ηλικίες 15-24 ανέρχεται φέτος στο 42,5%, ενώ στις ηλικίες 25-34 στο 22,6% - και αυτά σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία.
newscode.g
Σχόλιο ANGEL'S..
Ευκαιρία να θύξω το μεγάλο θέμα των εκτρώσεων.. Μία απόφαση  στην οποία καταφθάνει  ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό για τους λόγους που προαναφέρονται.. 
Έριξα λοιπόν μία παραπάνω ματιά... Στην http://www.inews.gr/  γίνεται αναφορά επί του θέματος.... τον Μάιο του 2010.. Συγκεκριμένα αναφέρεται...

"ΠΡΩΤΗ ΣΤΙΣ ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ Η ΕΛΛΑΔΑ...ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΜΒΛΩΣΕΩΝ ΚΑΘΩΣ ΑΚΡΟΒΑΤΕΙ ΜΕΤΑΞΥ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟΥ,ΛΟΓΙΚΗΣ,ΗΘΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ...

Αλλάζει συνεχώς το ισοζύγιο τοκετών-εκτρώσεων με τη συμμετοχή των εγκατεστημένων στην Ελλάδα αλλοδαπών.
Ηδη σύμφωνα με τους υπολογισμούς, στις 100.000 κατά προσέγγιση ανά έτος γεννήσεις, οι 20.000 με 30.000 είναι παιδιά αλλοδαπών. Για τις εκτρώσεις τα στοιχεία δείχνουν ότι σε ποσοστό 65% γίνονται από γυναίκες του ανατολικού μπλοκ, κυρίως από την Αλβανία, τουλάχιστον στα δημόσια μαιευτήρια, γιατί οι εκτρώσεις στον ιδιωτικό τομέα δεν είναι γνωστές. Κι ενώ όλα αλλάζουν στο δημογραφικό χάρτη, αυτό που παραμένει σταθερό σαν τάση είναι οι γεννήσεις των αθιγγάνων μητέρων, που αποτελούν το 70% των τοκετών σε ηλικίες κάτω από 18 ετών, και είναι γεννήσεις προγραμματισμένες, σύμφωνα με τους γιατρούς.

Οι τσιγγάνες δεν κάνουν εκτρώσεις, αλλά κάνουν οι Ελληνίδες, που επιλέγουν ακόμη και σήμερα την έκτρωση ως μέσο αντισύλληψης, πολύ περισσότερο ως ανήλικες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του μαιευτηρίου «Αλεξάνδρα», οι εκτρώσεις στις ανήλικες είναι 3,1% στο σύνολο των εκτρώσεων που πραγματοποιούν οι γιατροί ανά έτος στο νοσοκομείο. Το 70%, παρά τις αντίθετες εντυπώσεις, αφορά τις ανήλικες Ελληνίδες.
Αντίθετα στις ηλικίες άνω των 18 και μέχρι τα 48, οι εκτρώσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του νοσοκομείου, είναι σήμερα μοιρασμένες, με τις αλλοδαπές να κατέχουν περίπου το 65% του συνολικού αριθμού.

Τα στοιχεία από 400 εκτρώσεις κατά έτος στο «Αλεξάνδρα», στις ηλικίες από 15 έως 48 ετών, δείχνουν ότι σε ποσοστό 57% αφορούν έγγαμες, 38%, άγαμες, 3,8% διαζευγμένες, 0,71 χήρες. Οπως επιβεβαιώνει ο καθηγητής μαιευτικής-γυναικολογίας Αρης Αντζακλής, διευθυντής της Α' πανεπιστημιακής κλινικής του μαιευτηρίου, η μεγάλη πλειονότητα των εκτρώσεων στο νοσοκομείο γίνονται από έγγαμες γυναίκες.
«Κάνουμε εκτρώσεις, όπως έχουμε δει, επειδή οι γυναίκες δεν μπορούν να αντέξουν το οικονομικό βάρος κυρίως. Πολλές γυναίκες εργάζονται και δεν έχουν ανθρώπους να τους κρατήσουν το παιδί. Πιστεύω ότι εάν είχαν έναν τρόπο να βοηθηθούν αυτές οι γυναίκες στο να κρατήσουν ένα δεύτερο και ένα τρίτο παιδί, τα νούμερα θα είχαν βελτιωθεί. Οι άγαμες κάνουν το 38,5% των εκτρώσεων αντί να χρησιμοποιήσουν έναν τρόπο αντισύλληψης ή να μείνουν έγκυες και να κάνουν παιδί. Γιατί, όπως ξέρετε σήμερα, μια μητέρα άγαμη κρατάει πολύ πιο εύκολα το παιδί, απ' ό,τι το κρατούσε παλιότερα. Οι περισσότερες άγαμες κάνουν εκτρώσεις γιατί θέλουν πρώτα να κάνουν κάτι στη ζωή τους, και μετά να δημιουργήσουν οικογένεια. Αλλά δεν μπορεί η έκτρωση να χρησιμοποιείται ως τρόπος αντισύλληψης».

Στις ηλικίες κάτω των 18, οι τοκετοί των Ελληνίδων είναι μόνο 9% και οι μισές από αυτές είναι μη επιθυμητές... Το 21% των γεννήσεων κάτω των 18, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, είναι γεννήσεις αλλοδαπών γυναικών.
Ο κ. Αντζακλής επισημαίνει το παράδοξο να μην είναι σύννομη η χορήγηση αντισυλληπτικού δισκίου από το γιατρό πριν από την ηλικία των 16 ετών, όταν είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα οι επαφές αρχίζουν γύρω στα 15. 

ΠΡΕΖΑ TV
 Τα ποσοστά μας κάνουν να αναρωτιόμαστε....Ηθικοί και κοινωνικοί παράγοντες.. που έχουν να κάνουν όχι μόνο με την οικονομία και τα προβλήματα της κοινωνίας αλλά και με την δομή της καθώς και με τον τρόπο που διαμορφώνεται η οικογένεια όπως επίσης και με τον τρόπο που διαπεδαγωγούνται τα μέλη της...... πλέον.......Τα  προβλήματα πολλές φορές μας κάνουν να αδιαφορούμε για τον τρόπο συμπεριφοράς των νέων όσο αφορά τις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων καθώς και με την σοβαρότητα που πρέπει να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους προβλήματα ή δηλείματα



Παράλληλα .... Κυκλώματα που βρίσκουν καρποφόρο έδαφος μέσα από αυτή την διαμόρφωση της κοινωνίας αδράτουν την ευκαιρία της κερδοσκοπίας και της έσχατης εκμετάλευσης γυναικών που αδυνατούν , ή φοβούνται λόγω της κοινωνικής τους  θέσης  να φέρουν τελικά στον κόσμο ένα "κατά λάθος " έμβρυο.


 Νομική και κοινωνική παράμετρος.

Ελλάδα

Στην Ελλάδα η έκτρωση επιτρέπεται υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Ο Ποινικός Κώδικας στο άρθρο 304 επιτρέπει την έκτρωση (τεχνητή διακοπή της κύησης) μόνο με τη συναίνεση της εγκύου και μόνο από γιατρό μαιευτήρα - γυναικολόγο με τη συμμετοχή αναισθησιολόγου σε οργανωμένη νοσηλευτική μονάδα στις ακόλουθες περιπτώσεις:
          Εντός των πρώτων 12 εβδομάδων της κύησης σε κάθε περίπτωση 
          Εντός των πρώτων 24 εβδομάδων, αν υπάρχουν ενδείξεις σοβαρής ανωμαλίας του εμβρύου που επάγονται τη γέννηση παθολογικού νεογνού 
          Εντός των πρώτων 19 εβδομάδων, αν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού, αποπλάνησης ανήλικης, αιμομιξίας ή κατάχρησης γυναίκας ανίκανης να αντισταθεί 
          Χωρίς χρονικό περιορισμό, αν υπάρχει αναπότρεπτος κίνδυνος για τη ζωή της εγκύου ή κίνδυνος σοβαρής και διαρκούς βλάβης της σωματικής ή ψυχικής υγείας της, βεβαιωμένος από αντίστοιχο ιατρό (στην περίπτωση αυτή ο όρος "έκτρωση" χρησιμοποιείται σε διακοπή που επισυμβαίνει πριν την 24η εβδομάδα). Επίσης σε αυτήν την κατηγορία εμπίπτει και η περίπτωση έκτρωσης εμβρύου με αποδεδειγμένα σοβαρές δυσλειτουργίες.   http://el.wikipedia.org/                               

ΤΕΛΟΣ.........
Ενοχλούμαστε να παρακολουθούμε αποκρουστικές εικόνες...... καμιά φορά όμως...... είναι και αυτό ένας τρόπος για να μας κάνει να σκεφτούμε με περισσότερο ωριμότητα..... ίσως.....'Οχι μόνο για  το είδος της απόφασης που θα πάρουμε σε τέτοιες περιπτώσεις... αλλά  και για το πώς θα αποφύγουμε να φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση.  Το βίντεο που ακολουθεί.... παραπέμπει μετά το 6.22 λεπτό σε θρησκευτικό μύνημα.. όμως δεν θέλω αναγκαστικά να σας παραπέμψω σε αυτό.. παρά μόνο στα πρώτα πρώτα λεπτά του βίντεο......

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου