Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Πως ο Γιώργος «έδωσε» το μισό Αιγαίο στους Τούρκους

Οι ζεϊμπεκιές για τα 12 μίλια
«Οι Έλληνες αποδέχθηκαν να μειώσουν την έκταση των χωρικών τους υδάτων σε πολλά σημεία του Αιγαίου». Αυτό αποκαλύπτει στο νέο του βιβλίο ο Τούρκος πρώην διπλωμάτης Ντενίζ Μπολούκμπασι, ο οποίος συμμετείχε στις 36 από τις 50 διερευνητικές επαφές που είχαν ξεκινήσει από το 2002.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Σαμπάχ»,ο Μπολούκμπασι στο νέο του βιβλίο με τίτλο «Η σκάλα του Υπουργείου Εξωτερικών» σε πολλά σημεία κάνει αναφορά στις σχέσεις με την Ελλάδα...»


Ο ίδιος υποστηρίζει πως, σε αντίθεση με όσα λέγονται, στις διερευνητικές επαφές τότε, η Τουρκία αποδέχθηκε να πάει στο Διεθνές Δικαστήριο χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίζει για ποια θέματα η Τουρκία αποδέχθηκε κάτι τέτοιο.

«Πάντως και η Ελλάδα, που τόσα χρόνια υποστήριζε πως τα 12 μίλια είναι αναφαίρετο δικαίωμά της, για πρώτη φορά άρχισε να συζητά το θέμα», τονίζει ο Τούρκος πρώην διπλωμάτης, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα.


Η «Σαμπάχ» γράφει πως «η Ελλάδα σε κάποια σημεία αποδέχθηκε να μην επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια και να παραμείνει στα 6 μίλια. Έτσι, αποδείχθηκε πως οι δηλώσεις των Ελλήνων ότι “δεν υποχωρήσαμε από το δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων” δεν ανταποκρίνονταν στην αλήθεια».


Ο Μπολούκμπασι αναφέρεται και σε δηλώσεις του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου σχετικά με τις επαφές.


Πάντως, τονίζει ότι στο θέμα των «γκρίζων ζωνών» δεν βρέθηκε καμία λύση.


Χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες στην προαναγγελία του βιβλίου του, ίσως στις σελίδες του να μιλά για τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο.


Ο Τούρκος πρώην διπλωμάτης αποκαλύπτει τις περιοχές για τις οποίες η Τουρκία ζήτησε την «παραμονή στα 6 μίλια» και η Ελλάδα απάντησε «θα μπορούσε να γίνει».


Οι περιοχές που η Ελλάδα ουσιαστικά συζήτησε για τη μη επέκταση των χωρικών υδάτων, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Μπολούκμπασι, είναι:

  • Στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου και της Δωδεκανήσου, κυρίως στις περιοχές κοντά στα παράλια της Τουρκίας.
  • Ανατολικά, βόρεια και νότια της Σαμοθράκης και της Λήμνου.
  • Βόρεια και νότια της Λέσβου, της Χίου και των Ψαρών.
  • Βόρεια, νότια και δυτικά της Ικαρίας.
  • Στο Ικάριο Πέλαγος, στην περιοχή που ξεκινά από τη Μύκονο μέχρι την Ικαρία.
  • Στο Καρπάθιο Πέλαγος, στα περάσματα Ρόδου-Καρπάθου-Κάσου-Κρήτης.
  • Στο Κρητικό Πέλαγος, μεταξύ Κρήτης και Αντικυθήρων.
Πρόκειται για περιοχές στις οποίες η Τουρκία συνεχίζει εδώ και πολλά χρόνια να αμφισβητεί το αν η Ελλάδα έχει το μονομερές δικαίωμα επέκτασης των εθνικών χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 μίλια, με το αιτιολογικό ότι, αν συμβεί αυτό, το Αιγαίο μετατρέπεται σε ελληνική λίμνη, περιορίζοντας τη διεθνή ναυσιπλοΐα και εγκλωβίζοντας την Τουρκία σε μια πολύ στενή λωρίδα πρόσβασης στο Αιγαίο. Είναι δε γνωστές οι απειλές περί casus belli, στην περίπτωση που αυτό συμβεί.

Επιπλέον, η Τουρκία, σε μια πρακτική αμφισβήτηση του ελληνικού δικαιώματος που απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο για τη θάλασσα, δεσμεύει, κατ’ επανάληψη και για μεγάλα χρονικά διαστήματα, τις εν λόγω περιοχές, για αεροναυτικές ασκήσεις, για τις οποίες μάλιστα εκδίδει παράνομες ΝΟΤΑΜ.


Η τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ» παρουσιάζει το θέμα με τίτλο «Η πρώτη υποχώρηση για τα 12 μίλια», καθώς θεωρεί πως η Ελλάδα για πρώτη φορά άρχισε να συζητά το θέμα.


Οι αποκαλύψεις του Μπολούκμπασι είναι σημαντικές, καθώς για πρώτη φορά διαρρέει θέμα για τις συζητήσεις των διερευνητικών επαφών (που συνεχίζονται εσαεί χωρίς αποτέλεσμα), ωστόσο χρειάζεται προσοχή σε όσα λέει, καθώς δεν αποκλείεται να είναι μια προσπάθεια για να προκληθεί αναστάτωση στην ελληνική πλευρά χωρίς λόγο.


To βιβλίο θα εκδοθεί σε λίγες εβδομάδες και αναμένεται να προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον με τις αποκαλύψεις του πρώην διπλωμάτη, ο οποίος ήταν βουλευτής του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης. Ο Μπολούκμπασι πριν από τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου στην Τουρκία αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το συμβούλιο του κόμματος όπου ήταν μέλος λόγω του «ροζ σκανδάλου», καθώς κυκλοφόρησαν βίντεο τα οποία έδειχναν τον ίδιο να έχει σεξουαλικές επαφές με ιερόδουλες. Θεωρείται ένας από τους πιο έμπειρους διπλωμάτες, σκληρός διαπραγματευτής, γι’ αυτό και συμμετείχε σε πολλές από τις διευρυμένες επαφές.

Οι ζεϊμπεκιές για τα 12 μίλια

Το υπό έκδοση βιβλίο του Τούρκου πρώην διπλωμάτη Ντ. Μπουλούκμπασι είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας μας, καθώς ο έμπειρος στα ελληνοτουρκικά διαπραγματευτής φρόντισε ήδη να δώσει μια πρόγευση, πικρή για εμάς, των όσων διημείβοντο το 2002 στις κλειστές διμερείς διερευνητικές επαφές.

Η Κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη, με υπουργό Εξωτερικών τον σημερινό πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, φαίνεται ότι είχε απεμπολήσει το δικαίωμα της χώρας να επεκτείνει τα εθνικά χωρικά της ύδατα από τα 6 στα 12 μίλια, σε συγκεκριμένες και καθόλου τυχαίες περιοχές του Αιγαίου, χάριν μιας ασαφούς αποδοχής εκ μέρους της Άγκυρας να δεχθεί να παραπεμφθούν οι διαφορές των δύο χωρών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.


Ο Τούρκος διπλωμάτης δεν μας λέει επί του παρόντος για ποια προβλήματα θα πήγαιναν οι δύο χώρες στη Χάγη, αλλά είναι γνωστό ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει ως μόνη διαφορά το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας. Όλα τα άλλα που θέτει στο τραπέζι η Αγκυρα κατά καιρούς είναι διεκδικήσεις και τίποτε άλλο. Γιατί λοιπόν η ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε να εξαιρεθούν μεγάλες περιοχές του Αιγαίου από μια μελλοντική επέκταση των χωρικών μας υδάτων;


Είθε ο Τούρκος διπλωμάτης συγγραφέας να αποδειχθεί ότι δεν γράφει αλήθειες, όπως και να έχει, όμως, ο σημερινός πρωθυπουργός, ενθυμούμενος την τότε ιδιότητά του, οφείλει να διευκρινίσει το θέμα.


Διαφορετικά θα αποδειχθεί, 10 χρόνια μετά, αυτό που τότε υποψιαζόμασταν. Όταν ο κ. Παπανδρέου χόρευε ζεϊμπέκικο, χάριν της ελληνοτουρκικής φιλίας, ο ομόλογός του, μακαρίτης Ισμαήλ Τζεμ, «έκανε ταμείο» κερδίζοντας για τη χώρα του.

http://alexpolisonline.blogspot.com/

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου