Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Έρχεται ο αγωγός αερίου στην Πελοπόννησο με 500 θέσεις εργασίας

Το 2013 σχεδιάζεται να προκηρυχθεί η Εταιρεία Παροχής Αερίου Πελοποννήσου αμέσως μετά την κατασκευή του αγωγού υψηλής πίεσης Αγ. Θεόδωροι – Κόρινθος – Άργος – Τρίπολη – Μεγαλόπολη, ο οποίος θα τροφοδοτήσει το εργοστάσιο των 800 Mw της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη. Η ΕΠΑ εκτιμάται ότι θα απασχολήσει 500 περίπου υπαλλήλους.
Αρκετοί επίσης θα είναι αυτοί που θα εργαστούν για την κατασκευή των επιμέρους
δικτύων από τον κεντρικό αγωγό προς τις πόλεις.
Σε δηλώσεις του στο Έθνος ο αρμόδιος Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης επισημαίνει επίσης τη νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΚΑ για τη δημιουργία της ΕΠΑ Πελοποννήσου.
Ειδικότερα σύμφωνα με το δημοσίευμα, «Χρονιά - ορόσημο θα είναι το 2012 για τη διείσδυση του Φυσικού Αερίου σε ευρύτερες  περιοχές της Ελλάδας.
Η διαγωνιστική διαδικασία και για τις τρεις νέες Εταιρίες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ), σε Στερεά Ελλάδα – Εύβοια, Κεντρική Μακεδονία, καθώς και Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, αναμένεται να ξεκινήσουν έως το τέλος του 2011, ώστε η ίδρυσή τους να έχει επιτευχθεί μέσα στο τρίτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς.
Σε πρώτο στάδιο θα γίνει η διεθνής πρόσκληση για την προεπιλογή των ενδιαφερόμενων και θα ακολουθήσει το στάδιο των προσφορών.
Οι ιδιώτες επενδυτές θα αποκτήσουν μερίδιο τουλάχιστον 35% και το μάνατζμεντ, ενώ η ΔΕΠΑ θα διατηρεί πλειοψηφικό ποσοστό.
Το επενδυτικό πρόγραμμα των τριών νέων ΕΠΑ αναμένεται να φθάσει στα 200 εκατ. Ευρώ, ενώ θα ενισχυθεί και με Κοινοτικούς πόρους ύψους 42,6 εκατομμυρίων, συμβάλλοντας ουσιαστικά και στην οικονομική ανάπτυξη των Περιφερειών της χώρας.
Το δίκτυο φυσικού αερίου θα επεκταθεί αρχικά σε πρωτεύουσες νομών και μεγάλες πόλεις της περιοχής που καλύπτει κάθε ΕΠΑ. Μέχρι το 2020 προβλέπεται η ανάπτυξη περίπου 375 χλμ δικτύου μέσης πίεσης, 1560 χλμ δικτύου χαμηλής πίεσης, καθώς και 58 μετρητικών σταθμών στις εν λόγω περιοχές.
Κάθε νέα ΕΠΑ θα απασχολεί περίπου 500 εργαζόμενους, ενώ η κατασκευή των δικτύων και η λιανική πώληση του φυσικού αερίου θα δημιουργήσει σταδιακά έως και 5.000 νέες θέσεις εργασίας (υπαλληλικό προσωπικό, ανειδίκευτοι εργάτες, τεχνίτες, μηχανικοί, εμπορία εξοπλισμού).
Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι πάνω από 1.800.000 κάτοικοι θα αποκτήσουν πρόσβαση σε φθηνό καύσιμο, καθώς και ότι η συνολική μείωση εκπομπών CO2 θα είναι άνω των 1.300.000 τόνων και σε ετήσια βάση θα εξοικονομηθούν 500.000 τόνοι πετρελαίου.
Όπως έχουμε ήδη νομοθετήσει με τον ν. 4001/2011, προβλέπουμε την ίδρυση Εταιρείας Παροχής Αερίου και σε Ήπειρο - Δυτική Μακεδονία, καθώς και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η πρώτη θα στηρίζεται στο σχέδιο κατασκευής του ελληνο-ιταλικού αγωγού Φυσικού Αερίου ITGI, που όχι μόνο θα διέλθει από την περιοχή αλλά θα είναι και αγωγός έλευσης του φυσικού αερίου στην Ήπειρο και τη Δυτ. Μακεδονία.
Ταυτόχρονα, μέσα στο 2013 σχεδιάζεται να προκηρυχθεί η ΕΠΑ Πελοποννήσου αμέσως μετά την κατασκευή του αγωγού υψηλής πίεσης Αγ. Θεόδωροι – Κόρινθος – Άργος – Τρίπολη – Μεγαλόπολη, ο οποίος θα τροφοδοτήσει το εργοστάσιο των 800 Mw της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη».
http://www.isthmos.gr/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου