Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Ιός προσβάλλει εσπεριδοειδή στην Κορινθία

Κρούσμα επικίνδυνου ιού που προσβάλλει εσπεριδοειδή εντοπίστηκε σε φυτώριο της Κορινθίας. Πρόκειται για τον ιό της τριστέτσας, μια πολύ καταστρεπτική ασθένεια των εσπεριδοειδών, η οποία δεν αντιμετωπίζεται
με τα συνήθη μέσα φυτοπροστασίας.
Για να απαλλαγούν τα φυτά από τον ιό η μοναδική ενδεδειγμένη μέθοδος είναι η εκρίζωση και η καύση των δέντρων που έχουν προσβληθεί. Η ασθένεια μεταδίδεται με δενδρύλλια και εμβόλια, καθώς και με έντομα φορείς, που σε αυτή την περίπτωση είναι οι μελίγκρες, ενώ προσβάλλει όλα τα εσπεριδοειδή που είναι εμβολιασμένα σε νεραντζιά.
Η διεύθυνση αγροτικής οικονομίας συμβουλεύει τα εξής τους παραγωγούς εσπεριδοειδών:
-Να αγοράζουν δενδρύλλια μόνο όταν αυτά φέρουν φυτοϋγειονομικό διαβατήριο, δηλαδή μια λευκή ετικέτα στην οποία αναγράφεται το φυτώριο προέλευσης και πιστοποιεί ότι το φυτώριο έχει ελεγχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
-Να ενημερώσουν άμεσα τις αρμόδιες υπηρεσίες σε περίπτωση που έχουν προμηθευτεί δενδρύλλια ή εμβόλια με νέες ποικιλίες αμφίβολης προέλευσης από άλλες περιοχές, κυρίως την Κορινθία, ή από άλλες χώρες, προκειμένου να διενεργηθεί δειγματοληψία στα κτήματά τους.
Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου