Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Ο Προσωπικός χώρος


·         «Προσωπικός χώρος»  , είναι η περιοχή εκείνη γύρω από τον εαυτό μας , στην οποία «βάζουμε» περιστασιακά άτομα ή καταστάσεις της αρεσκείας μας και τον χρησιμοποιούμε κατά βούληση , είτε συνειδητά , είτε ασυνείδητα  . Είναι ο χώρος εκείνος μέσα στον οποίο φερόμαστε αλληλέγγυα απέναντι – καταρχάς-  στον ίδιο τον εαυτό μας , επιτρέποντας  του μικρές ανάσες που θα του προσφέρουν ξεγνοιασιά, ικανοποίηση, αγάπη, χαρά, κλπ.
·         Αυτός ο χώρος ,
από την στιγμή που δεν προσβάλει  και δεν στερεί τίποτα από τα δικαιώματα , την  ελευθερία ή την ηθική άλλων προσωπικών χώρων , είναι αναντίρρητο δικαίωμα … και όταν η παραβίαση του ή ο περιορισμός του γίνεται παρά τη θέλησή μας , αυτό λέγεται «βιασμός»    της ίδιας της ύπαρξής μα και του δικαιώματος της ελευθερίας της βούλησης  και  της  σκέψης.
·         Όμως… αυτό ο «προσωπικός  χώρος» δεν περιορίζεται αποκλειστικά στο προσωπικό επίπεδο … αλλά  επεκτείνεται  σε οικογενειακό… κοινωνικό .. κλπ.. Τέτοιο «χώρο» έχουν τα άτομα το κάθε ένα ξεχωριστά που διακλαδίζεται προς μεγαλύτερες περιοχές προς όλες τις κατευθύνσεις..
·         ΚΑΘΕ ΤΙ και Ο ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ προσπαθεί να τον περιορίσει,  ενεργεί δικτατορικά!  Στις μέρες μας και ξεκινώντας από πολύ νωρίτερα , γίνεται προσπάθεια έλεγχου του .. Παλαιά σε ατομικό , κατόπιν σε οικογενειακό και στη συνέχεια  σε κοινωνικό επίπεδο με τρομακτικές επεκτάσεις στον τομέα του κράτους.. Μία προσπάθεια που καρποφορεί σταδιακά και  «ανθίζει»  επιτυχώς , με  διάφορους τρόπους όπως αυτόν της κοινωνικής κριτικής ή μέσω θεσπισμένων νόμων  ή αθέσπιστων  με γραπτούς ή άγραφους , αντίστοιχα «νόμους» του κώλου και της ρουφιανιάς.  Είναι η προσπάθεια αυτή ελέγχου των πολλών από τους λίγους  , το μελανό εκείνο κομμάτι που σαν ομίχλη καλύπτει  τις προσωπικές ή τις κοινωνικές μας σχέσεις και μας οδηγεί  στην  ασφυξία, μέσω δύσκολων καταστάσεων, ή στερήσεων δικαιωμάτων, που έχουμε έκαστος να αντιμετωπίσουμε και στη συνέχεια ως σύνολο και παραχωρεί την προσωπική ή την  συνολική μας κυριαρχία με σκοπό την υποδούλωση  , της δημοκρατίας  και της  δικαιοσύνης …  καταδυναστεύει  την ικανοποίηση σε κάθε τομέα, δημιουργώντας όλα τα αρνητικά συναισθήματα και το άγχος  της κάθε μέρας μας μετατρέποντας τη σε «εφιάλτη»..
·         Μας στερεί την πραγματοποίηση πράξεων αγάπης και χαράς και κάνει δυστυχείς αυτούς που υπόκεινται  στους περιορισμούς  ..
·         ΞΥΠΝΑ βόδι  κα ΣΚΕΨΟΥ τις πράξεις σου και τον τρόπο που επιχειρείς να ελέγξεις , να κριτικάρεις , κουτσομπολέψεις και να καταδικάσεις τους γύρω σου!! Γίνεσαι το άβουλο πιόνι της θέλησης και των αποφάσεων άλλων. Θεωρείς πως είσαι ο αφέντης καταστάσεων που δεν σου αναλογούν και αγνοείς πως στην ουσία είσαι το ανώριμο  παιχνίδι στα   χέρια τρίτων..
·         Μπερδέψαμε το γουστάρω με το αναγκάζομαι.. το πρέπει με το θέλω, το επιθυμώ με το διατάζω.. τον τσοπάνη από το μηρυκαστικό..
 
·         Κανείς δεν ανήκει σε κανέναν ολοκληρωτικά  εκατό τις εκατό…  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου