Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Φυσικό αέριο - επιδοτήσεις - και άλλες "σκέψεις"

 Σε μία χώρα ,σεισμογενή, με κακοτεχνίες σε έργα υποδομής, που άπαντα ξεκινούν με στήριξη στο κόστος , χαμηλή φορολογία ,  επιδοτήσεις και στη συνέχεια κάτι μαγικό γίνεται και όλα αλλάζουν... Κάπως έτσι έπεσε στην οθόνη μου το άρθρο για την επιδότηση του φυσκικού αερίου, προκειμένου να διευκολυνθεί η μετατροπή της παροχής θέρμανσης από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο, στα ήδη κατοπνημένα  -οικονομικώς - νοικοκυριά .

Ποιοι δικαιούνται επιδότηση για να μετατρέψουν την κεντρική θέρμανση από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο [λίστα]  

Πρόγραμμα επιδότησης της μετατροπής κεντρικών θερμάνσεων από πετρελαίου σε φυσικού αερίου στις περιοχές Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, με ενισχύσεις που θα φθάνουν έως και το 60% του κόστους, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 15 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 10 θα διατεθούν στην Αττική, 2 στην κεντρική Μακεδονία και 3 στη Θεσσαλία (είναι οι τρεις περιοχές όπου υπάρχουν δίκτυα αερίου) και εκτιμάται ότι θα ενταχθούν, αντίστοιχα, 30.000 νοικοκυριά στην Αττική, 7.000 στη Θεσσαλονίκη και 9.000 στη Θεσσαλία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά:
  • Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν μονοκατοικίες και πολυκατοικίες στις τρεις περιφέρειες, που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης κάτω από 2.500 ευρώ ανά τετραγωνικό.
  • Δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια και οι αιτήσεις θα προκριθούν με σειρά προτεραιότητας, μέχρις εξάντλησης του προϋπολογισμού.
  • Η επιδότηση εξαρτάται από το μέγεθος του καυστήρα. Έως 35.000 θερμίδες η ανώτατη ενίσχυση είναι 1000 ευρώ, ενώ από εκεί και πάνω η ενίσχυση διαφοροποιείται ανάλογα με το αν εκτός από τον καυστήρα θα αλλάξει και ο λέβητας. Συγκεκριμένα από 35.000- 120.000 θερμίδες η επιδότηση είναι 1500 ευρώ και 2000 με αλλαγή λέβητα, από 120.000-170.000 θερμίδες δίνονται 2300 ευρώ (3000 με αλλαγή λέβητα), από 170.000- 200.000 θερμίδες επιδότηση 3300 ευρώ (4.000 με αλλαγή λέβητα) και πάνω από 200.000 θερμίδες επιδότηση 4.700 ευρώ (5.500 με λέβητα).
  • Ενδεικτικά, για μονοκατοικία το κόστος μετατροπής είναι 2000 ευρώ και η επιδότηση 1000 ευρώ. Για πολυκατοικία με 10 διαμερίσματα το κόστος μετατροπής είναι 5.000 ευρώ και η επιδότηση 3000 ευρώ. Για πολυκατοικία με 20 διαμερίσματα το κόστος είναι 9.000 ευρώ και η επιδότηση θα είναι 5.500 ευρώ.
  • Οι τρεις ΕΠΑ (οι εταιρείες παροχής αερίου που δραστηριοποιούνται στις ισάριθμες περιφέρειες), ανακοίνωσαν επίσης ότι θα προχωρήσουν σε πρόσθετα κίνητρα όπως εκπτώσεις στα τέλη σύνδεσης, χρηματοδότηση του υπόλοιπου κόστους, κλπ.
  • Οι συμβάσεις θα πρέπει να υπογραφούν από την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου, οι αιτήσεις υπαγωγής και τα δικαιολογητικά θα πρέπει να κατατεθούν ως τις 30 Απριλίου 2015 και τα τελικά δικαιολογητικά (τιμολόγια) ως τις 30 Ιουλίου 2015.
Στόχος του προγράμματος, όπως επισήμανε ο κ. Μανιάτης είναι η βελτίωση της καθημερινότητας και η δημιουργία θέσεων εργασίας, η αντιμετώπιση του φαινομένου της αιθαλομίχλης που δημιουργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια από την υπερβολική καύση βιομάζας (τζάκια, σόμπες κλπ).
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να καταργηθεί η προϋπόθεση συμφωνίας του 51% των συνιδιοκτητών προκειμένου να γίνει η μετατροπή της κεντρικής θέρμανσης ο κ. Μανιάτης είπε ότι σχετική ρύθμιση θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, υπάρχουν ωστόσο και ισχυρά επιχειρήματα υπέρ της διατήρησης αυτού του καθεστώτος.
Ο κ. Μανιάτης τόνισε ακόμη ότι αν υπάρξει πρόβλημα εφοδιασμού με φυσικό αέριο λόγω Ουκρανίας δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να διακοπεί η παροχή σε νοικοκυριά, σχολεία, νοσοκομεία και λοιπές βασικές υποδομές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των Εταιριών Παροχής Αερίου το φυσικό αέριο θα είναι 35- 40% φθηνότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης μετά και τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, ενώ σε σχέση με πέρυσι η τιμή του αερίου είναι 11% χαμηλότερη. Στο δίκτυο φυσικού αερίου έχουν πρόσβαση 800.000 νοικοκυριά στην Αττική και έχουν συνδεθεί 300.000. Στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα έχουν συνδεθεί το 52% των κατοίκων (683.000).
Για την ενεργοποίηση του προγράμματος απαιτείται νομοθετική ρύθμιση η οποία θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή καθώς και Υπουργική Απόφαση για τον Οδηγό του προγράμματος που θα σταλεί στο ΦΕΚ επίσης την ερχόμενη εβδομάδα.
Η εκτίμηση των ΕΠΑ είναι ότι τα χρήματα του προγράμματος θα απορροφηθούν σε ορίζοντα 2-3 μηνών και τα νοικοκυριά θα που θα επιλεγούν θα περάσουν σε θέρμανση με φυσικό αέριο ήδη από τη φετινή χειμερινή περίοδο.  πηγή ( http://harisvasiadis-rota.blogspot.gr/ )


Στη συνέχεια σας δίνω ένα άρθρο από το ΒΗΜΑ με ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  04/08/1996 00:00 ΕΔΩ  και τίτλο    

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το φυσικό αέριο  που δεν του έδωσα μεγάλη σημασία ,

και μετά έψαξα να βρω τους πιθανούς  ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ μιας τέτοιας μετατροπής.

Στο Φυσικό Αέριο Δεν Επιτρέπονται Λάθη!
ΣΠΑΣΙΜΟ ΣΩΛΗΝΩΝ ΑΕΡΙΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΕΙΣΜΟ    =     ΠΥΡΚΑΓΙΑ 
Έχει γίνει πλεόν ευρύτερα αποδεκτό, ότι κάθε καταναλωτής φυσικού αερίου σε μία σεισμογενή χώρα όπως η Ελλάδα  πρέπει να λαμβάνει μερικά μέτρα ασφάλειας τα οποία μπορούν να αποβούν σωτήρια για την ζωή της οικογενειάς  και την προφύλαξη της περιουσίας του. Στο φυσικό αέριο κάθε λάθος σημαίνει θάνατος!
Ένα από αυτά τα μέτρα είναι και η τοποθέτηση κατάλληλης αντι-σεισμικής βαλβίδας αυτόμαης διακοπής της παροχής φυσικού αερίου σε περίπτωση σεισμού.
Οι πρόσφατοι σεισμοί στο Κόμπε, την Τουρκία και την Καλλιφόρνια έδειξαν ότι το μεγαλύτερο μέρος των καταστροφών ωφειλόταν στην ανεξέλεκτη εξάπλωση τροφοδοτούμενων από φυσικό αέριο  πυρκαγιών.
Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι με ένα πυκνό δίκτυο κατανομής φυσικού αερίου στην Αθήνα κάποια στιγμή θα αντιμετωπίσουμε  τον κίνδυνο της πυρκαγιάς μετά από σεισμό. Όσο καλά σχεδιασμένο και αν είναι το δίκτυο υψηλής πίεσης κανείς δεν μας εγκυάται για την ακεραιότητα των δεκάδων χιλιάδων συνδέσεων από το ρολόι της παροχής και προς τα "πάνω..."   Ήδη το Υπουργείο ανάπτυξης με σχετικό νομοσχέδιο επιβάλει σε κάθε παροχή να υπάρξει ειδική ηλεκτρονική αντισεισμική βαλβίδα. Ας ελπίσουμε ότι οι εταιρείες παροχής φυσικού αερίου θα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση επιδοτώντας με κάποιο ποσοστό την αγορά αντισεισμικής βαλβίδας από τον καταναλωτή.
Αυτή την στιγμή έχει πέσει στην αντίληψή μας μία εταιρεία  η οποία διαθέτει στην Ελληνική αγορά αντισεισμικές βαλβίδες ηλεκτρονικού τύπου, περισσότερα στοιχεία παρέχονται στην διεύθυνση http://www.gastech.gr/GASvalbides-Maestro.htm.
Το εργαστήριο έχει ήδη σε εξέλιξη πρόγραμμα στα πλαίσια της ΠΡΑΞΕ 2002 για την κατασκευή βιομηχανικού πρωτότυπου βαλβίδας αυτόματης διακοπής φυσικού αερίου.
Επίσης  βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα SHIELDS για την προστασία του δικτύου υψηλής πίεσης φυσικού αερίου και των αποθηκευτικών χώρων υγροποιημένου αερίου στην Ρεβιθούσα.  Πηγή http://seismo.geology.upatras.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου